Skip to content
Castelul Bánffy din Bonţida

A Bonţida-i Bánffy Kastély

A Bonţida-i Bánffy kastély egyike azon épületi emlékműnek, amely az erdélyi barokk építészeti stílus jellegzetes képviselője, ezen építészeti stílus jellegzetes elemeinek gazdagsága meghozta neki a „Transilvania Versailles”- nevet.  A Bánffy család építtette Bonţida községben, település, amely keleti irányban 30 km-re helyezkedik el Cluj-Napoca-tó.  A palota főbb épületeit a reneszánsz stílus építészeti elemei uralják, a XVIII. században vittek végbe barokk stílusú kiterjesztéseket.

Luxemburgi Zsigmond király 1387-ben a Bánffy család számára adományozza a Bonţida-i uradalmat; első szakaszban itt egy erődítményrendszerrel körülvett vár lett megépítve.

A XVII. században Dionisie Bánffy megépíttet egy épületet erődített együttes alakban, oly módon, hogy a védőbástyák a négy sarokban lettek elhelyezve. A bejárathoz el lett helyezve egy torony, az együttes déli oldalán meg egy kertet rendeztek be.

A kastély újraépítését 1745-ben II. Dionisie Bánffy kezdeményezte ausztriai barokk stílusban. A palota korabeli képe U betű alakban ábrázolódik, ebben a periódusban el lett készítve ugyancsak barokk stílusban a szabadidős park is, sétányokkal, tóval, szobrokkal és ártézi kúttal.

Bánffy József (a család leszármazottja) idejében az épület egy új szárnya lesz megépítve, amely merőleges a kastély belterének déli oldalára, ez átalakítja a park kinézetét is.

1944-ben a kastélyt katonakórházként használták, majd ezután komolyan megrongálódott a visszavonuló német csapatok vandalizmusa és gyújtogatása miatt. 1950 után a kastély egyik szárnya a Bonchidai Mezőgazdasági Termelőszövetkezet székházává vált.

Napjainkban a kastélyt a Transylvania Trust Alapítvány kezeli, amelynek célkitűzése a Bonţida-i uradalom restaurálása és potenciáljának értékesítése, jelenleg itt számos kulturális-művészeti tevékenységet szerveznek, amely nagyszámú látogatót vonz ide.

Cim: utca Ștefan Emilian,  Bonțida

Telefon: 0264-439.858; 0745-141.540

E-mail: [email protected]o

Web: www.transylvaniatrust.ro

www.facebook.com/BanffyCastleBontida