Muzeul MINA Cluj

Adresa: Str. Orăștiei, nr. 10, Cluj-Napoca

E-mail: [email protected]

Web: www.minamuseum.com

Orar: Miercuri – Vineri: 12:00 – 21:00, Sâmbătă – Duminică: 10:00 – 21:00

MINA, Museum of Immersive New Art este cel mai mare centru de artă imersivă din Europa. Cu o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați, indoor și outdoor, MINA oferă vizitatorilor o experiență multisenzorială prin proiecții 360° și instalații interactive.

Publicul poate explora universul artiștilor clasici sau contemporani, dar și să călătorească în lumi fascinante prin spectacole educative care dezvăluie misterele cosmosului și alte tărâmuri greu accesibile.

Dedicat tuturor vârstelor, MINA Cluj oferă o combinație de artă și tehnologie care inspiră, surprinde și fascinează. Proiecțiile monumentale și instalațiile interactive pentru copii aduc fiecărui vizitator o experiență memorabilă.

Palatul Babos

Palatul Babos este una din cele mai reprezentative clădiri ale Clujului de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Palatul a fost construit în forma literei V și aparține, împreună cu palatele Elian, Berde și Szeki, complexului arhitectural ce încadrează podul Horea. A fost proiectat de arhitectul clujean Pákey Lajos și poartă numele primului proprietar-Babos Sandor. Este o clădire monumentală ce îmbină elemente de arhitectură ecletică aparținând stilului neo-gotic și art-nouveau. Palatul a avut rol de clădire comercială, la parter funcționând diverse magazine. La etaj, până în anul 1944, se afla Breasla Artelor Fine, aflată sub patronajul Bisericii Reformate.

Muzeul Clyde Town

Adresa: Str. Valea Radului, f.n., Cluj-Napoca

Telefon: (004) 0751-616.094

Web:  https://clydetown.ro

Orar: Vineri–Duminică: 12:00 – 21:00, Miercuri-Joi se poate vizita pe baza de programare în grup organizat minim 20 de persoane.

Clyde Town este organizat ca un muzeu în aer liber, unic în România, cu clădiri vechi tipice din lemn (magazin, bancă, biserică, fierărie sau biroul șerifului) și străzi pietruite, recreând atmosfera epocii saloanelor de la vest de Mississippi. De asemenea, acest orașel tipic Vestului Sălbatic american cuprinde și un parc de joacă pentru copii și o zonă de fast food și se întinde pe o suprafață de 3.000 de mp.

Dacă vrei să descoperi mai multe informații despre obiectivele turistice din județul Cluj, contactează-ne, fă-ne o vizită sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram. Descarcă aplicația Cluj Tourism din App Store sau Google Play și ai mereu la îndemână recomandările noastre.

Monumentul Răscoalei de la Bobâlna

Monumentul Răscoalei de la Bobâlna comemorează revolta țărănească din 1437, simbol al luptei pentru dreptate și libertate.

Răscoala de la Bobâlna (1437-1438) a fost cea mai importantă mișcare de revoltă din Regatul Maghiar înaintea războiului țărănesc condus de Gheorghe Doja.  Pe dealul de lângă localitate, ce era cea mai înaltă zonă a regiunii, răsculații și-au ridicat tabăra. Răscoala s-a extins în toată Transilvania, orașul Cluj alăturându-se acestei mișcari.  În primele luni ale anului 1439 răscoala a fost înfrântă, conducătorii aceștia fiind executați la Turda. În aminitrea celor ce s-au jertfit pentru apărarea drepturilor locuitorilor din această zonă a fost ridicat un monument pe colina unde a fost tabara răsculaților.

Dacă vrei să descoperi mai multe informații despre obiectivele turistice din județul Cluj, contactează-ne, fă-ne o vizită sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram.  Descarcă aplicația Cluj Tourism din App Store sau Google Play și ai mereu la îndemână recomandările noastre.

Crucea Iancului Mărișel

Crucea Iancului Mărișel, monument dedicat memoriei lui Avram Iancu, simbolizează rezistența și lupta pentru libertate

Crucea Iancului este un monument ce comemorează sacrificiul localnicilor din Mărișel și a trupelor conduse de tribunii lui Avram Iancu în luptele  din 12 martie și 6 iulie 1849. În anul 1924, frații Gavril, Ioan și Vasile Crișan ridică un prim monument, o cruce de lemn, la aniversarea a 100 de ani de la nașterea lui Avram Iancu (1824-1872); această cruce a fost înlocuită cu una de piatră care, în perioada administrației hortyste, a fost demontată și ascunsă în sat. După restabilirea administrației românești în anul 1944, localnicii, împreună cu rezerviștii batalionului Someș din Beliș, ridică o nouă troiță pe locul în care au fost acele două monumente.  Acesta a devenit locul în care, în fiecare an, moții din zona Mărișel își celebrează eroii.

Dacă vrei să descoperi mai multe informații despre obiectivele turistice din județul Cluj, contactează-ne, fă-ne o vizită sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram.  Descarcă aplicația Cluj Tourism din App Store sau Google Play și ai mereu la îndemână recomandările noastre.

Punctul de Memorie Colectivă Vad

Punctul de Memorie Colectivă din Vad, un spațiu dedicat expunerii obiectelor și informațiilor istorice locale, păstrând amintirea tradițiilor și valorilor comunității

Adresa: Str. Mănăstirii, nr. 28, comuna Vad     

Program: Luni–Joi: 8:00 – 15:00, Vineri: 8:00 – 13:00, Sâmbăta și Duminica: la cerere

Telefon: (004) 0766-650.312

E-mail: primă[email protected], [email protected]

Web: https://matterport.com/discover/space/JxHKc8Yi7kd

Punctul de Memorie Colectivă este un centru cultural care include o expoziție de patrimoniu și memorie locală pregătită alături de comunitatea locului, precum și spații educaționale în care se vor derula activități culturale și educaționale. Conceptul expozițional are la bază utilizarea unor elemente de scenografie care împreună cu obiectele expuse și dispozitivele multimedia creează o atmosferă contemplativă, furnizând, totodată, vizitatorilor, o experiență imersivă în realitatea culturală și cotidiană a comunei Vad.

Prin implementarea acestui concept se urmărește imortalizarea unor obiceiuri și ocupații dispărute sau pe cale să dispară, cum ar fi șezătoarea, împreunatul oilor, cununa grâului, cositul tradițional precum și alte tradiții sociale și religioase.

Expoziția ocupă cele trei încăperi ale clădirii, fiecare încăpere ilustrând o temă principală și mai multe subteme care conturează realitatea culturală și socială a comunei clujene.

Prima încăpere – S1 – are tema „Ritmuri” Numele temei evidențiază prezența ritmului în toate aspectele vieții rurale, regăsind ritmicitate în mișcările de coasă, sunetele tălăngilor animalelor, bătaia maiului, frământarea aluatului, mulsul animalelor, bătaia fierului, cioplirea lemnului, țesutul la război, muzica folclorică și chiar însemnul crucii. În citatele care sunt redate pe pereții expoziției sunt accentuate regionalismele, tocmai pentru a introduce mai bine vizitatorii în atmosfera locului.

Încăperea centrală – S2 – are ca temă „Regimul firescului” și găzduiește lucrări de tip instalație artistică a artistului Alex Mirutziu. Lucrările sunt expuse în cutii de tip casete luminoase ancorate în tavanul sălii. Alături de obiecte, tot prin casete luminoase sunt redate texte aparținând artistului și imagini relevante.

Încăperea S3 cu tema „Între două lumi”  surprinde aspecte legate de copilărie, atât din prezent, cât și din trecut. Tema este susținută prin intermediul a șapte obiecte donate de un număr de șapte copii, obiecte reprezentative pentru preocupările actuale ale copiilor. Informațiile istorice legate de copii și copilărie constau în mărturii colectate de la săteni și redate prin citate și fotografii.

Pe pridvorul clădirii există dispozitive senzoriale olfactive care contribuie la schițarea portretului olfactiv al comunei. În prezent, în dispozitivele olfactive există: tămâie, cimbru, lucernă, cârnat afumat, ceapă călită.

Dacă vrei să descoperi mai multe informații despre obiectivele turistice din județul Cluj, contactează-ne, fă-ne o vizită sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram. Descarcă aplicația Cluj Tourism din App Store sau Google Play și ai mereu la îndemână recomandările noastre.

Muzeul Farmaciei Cluj

Imaginea prezinta intrarea Muzeului Farmaciei din Cluj-Napoca, situata intr-o cladire istorica. Muzeul gazduieste o colectie impresionanta de obiecte farmaceutice vechi

În centrul municipiului Cluj-Napoca, colțul sudic al Pieței Unirii, în anul 1954, profesorul Bologa din cadrul Facultății de Medicină și Farmacie a fondat un muzeu: Colecția de Istorie a Farmaciei. Acesta se află sub coordonarea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei și își are sediul în cea mai veche farmacie din Cluj, casa Hintz. Prima atestare documentară ca farmacie a acestui spațiu a fost în 1573, clădirea fiind deținută în perioada 1863-1949 de familia de farmacişti Hintz.

În ultimii ani, clădirea a fost supusă unui amplu proces de renovare și extindere. Colecția cuprinde un număr de aproximativ 7000 de obiecte autentice, prezentând evoluția industriei farmaceutice și a medicinei în Transilvania. Decorurile farmaceutice unice de secol al XVIII-lea oferă fundalul  pentru prezentarea atmosferei unei farmacii tradiționale. Marea majoritate a exponatelor aparțin colecției de obiecte a profesorului Iuliu Orient (1869-1940) – vechi piese de mobilier sec XVII-XIX, vase din lemn și tipărituri.

Spațiul muzeal redă fidel structura unei farmacii medievale transilvănene: Oficina, încăperea în care se vindeau medicamentele, camera materialelor destinată depozitării materiilor prime și laboratorul destinat producerii medicamentelor prin diferite tehnologii.

Adresa: Piața Unirii, nr. 28, Cluj-Napoca

Telefon: (004) 0741-114.389, (004) 0264-593.814

Web: www.muzeulfarmaciei.mnit.ro

E-mail: [email protected], [email protected]

Program: Marți–Duminică: 10:00–18:00

Dacă vrei să descoperi mai multe informații despre obiectivele turistice din județul Cluj, contactează-ne, fă-ne o vizită sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram. Descarcă aplicația Cluj Tourism din App Store sau Google Play și ai mereu la îndemână recomandările noastre.

Casă tradițională Sâncraiu

În centrul comunei Sâncraiu se află o casă tradițională a comunității maghiare ce datează din anul 1870. În camerele acesteia sunt organizate trei expoziții tematice menite să prezinte tezaurul specific al zonei:

  • camera 1: colecție de farfurii pictate și alte obiecte ceramice;
  • camera 2: atelier de sculptură în lemn;
  • camera 3: camera curată, specifică Țării Călatei: farfurii pictate, colecție de port popular, pat cu perne brodate, colecție de coroane, etc.

Telefon: (004) 0745-637.352

E-mail: [email protected]

Web: www.kalotaszeg-davincze.ro/ro/contact/

Dacă vrei să descoperi mai multe informații despre obiectivele turistice din județul Cluj, contactează-ne, fă-ne o vizită sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram. Descarcă aplicația Cluj Tourism din App Store sau Google Play și ai mereu la îndemână recomandările noastre.

Casa tradițională Cetatea Bufniței

Imaginea prezintă o casă tradițională din cadrul Cetății Bufniței, caracterizată prin arhitectura sa rustică, cu acoperiș de șindrilă și verandă,

În anul 1870 în satul Văleni din comuna Călățele familia Pandur construiește o casă cu o singură cameră, cunoscută ulterior ca și casa cu o grindă.  În primele decenii ale secolului al XX-lea casa a fost extinsă, prin alipirea în partea de est a unei alte case care a fost demontată și alipită în poziția în care se regăsește și azi. După anul 1981, casa a fost folosită de tinerii din sat pentru șezătorile din timpul sărbătorilor de iarnă, ei denumind-o „Bagoly Vár” (Casa Bufniței). În prezent proprietatea este deținută de doi cetățeni scoțieni care au fondat asociația – TARNAT- Kalotaszeg Durabil. O parte a casei este organizată ca un mic muzeu al satului, aici organizându-se workshop-uri și întâlniri cu tematică legate de tehnicile tradiționale de restaurare a caselor vechi.

Telefon: (004) 0731-629.418

Facebook:  www.facebook.com/tarnatkalataszegdurabil

Dacă vrei să descoperi mai multe informații despre obiectivele turistice din județul Cluj, contactează-ne, fă-ne o vizită sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram. Descarcă aplicația Cluj Tourism din App Store sau Google Play și ai mereu la îndemână recomandările noastre.

Muzeul satului Viișoara

o expozitie din Muzeul Satului Viișoara, care surprinde un interior tradițional românesc, cu piese de mobilier, țesături și obiecte de artizanat

Adresa: Str. Primăverii, nr. 50, comuna Viișoara

Telefon: (004) 0264-327.560, (004) 0264-327.601

E-mail: [email protected]

Program: Luni – Vineri: programare prealabilă

În comuna Viișoara, în apropiere de municipiul Câmpia Turzii, autoritatea publică locală a amenajat un mic punct muzeal, inaugurat în anul 2016 în clădirea în care a funcționat prima școală românească la începutul secolului al XX-lea. Obiectele de patrimoniu au fost donate de către locuitorii din zonă, majoritatea fiind folosite în gospodăriile țărănești de la sfârșitul secolului al IX-lea și începutul secolului al XX-lea.

Începând cu anul 2022, muzeul are o secție etnografică și în satul Urca, în cadrul Căminului Cultural din acest sat.

Dacă vrei să descoperi mai multe informații despre obiectivele turistice din județul Cluj, contactează-ne, fă-ne o vizită sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram. Descarcă aplicația Cluj Tourism din App Store sau Google Play și ai mereu la îndemână recomandările noastre.