Muzeul satului Viișoara

Adresa: Str. Primăverii, nr. 50, comuna Viișoara

Telefon: (004) 0264-327.560, (004) 0264-327.601

E-mail: [email protected]

Program: Luni – Vineri: programare prealabilă

În comuna Viișoara, în apropiere de municipiul Câmpia Turzii, autoritatea publică locală a amenajat un mic punct muzeal, inaugurat în anul 2016 în clădirea în care a funcționat prima școală românească la începutul secolului al XX-lea. Obiectele de patrimoniu au fost donate de către locuitorii din zonă, majoritatea fiind folosite în gospodăriile țărănești de la sfârșitul secolului al IX-lea și începutul secolului al XX-lea.

Începând cu anul 2022, muzeul are o secție etnografică și în satul Urca, în cadrul Căminului Cultural din acest sat.

Muzeul Satului Moldovenești

Adresa: comuna Moldovenești

Telefon: (004) 0364-801.900

E-mail: moldoveneș[email protected]

Web: www.primariamoldovenesti.ro/Muzeul-satului-Moldovene                                                

În comuna Moldovenești, la câtiva km de Mun. Turda, comunitatea locală a decis să deschidă un punct muzeal care să prezinte principalele valori ale unei gospodării tradiționale. Spațiul expozițional este amenajat într-o casă tradițională, clădirea fiind una   dintre cele mai vechi din sat, fiind construită în anul 1823 potrivit inscripției aflate la intarea în pivniță. Casa a fost cumpărată de Consiliul Local și transformată în muzeu al satlui Moldovenești. A fost inaugurată în vara anului 2019, găzduind o colecție de obiecte tradiționale, specifice traiului din zonă, obiecte donate de localnici.

Complexul Acvaristic USAMV

Adresa: Str. Calea Mănăștur, nr. 3-5, Cluj-Napoca

Telefon: (004) 0264-596.384, (004) 0740-393.640

Program: Marţi – Vineri: 10:00-16:00

E-mail: [email protected]

Web: www.usamvcluj.ro/universitatea/gradina-botanica/acvariu

Expoziția permanentă prezintă diverse viețuitoare reprezentative zonelor umede și mediilor acvatice, precum și acvarii cu peste 70 de specii de pești, amfibieni și plante, atât din România, cât și din diferite zone geografice ale lumii. Acvariul central, cu un volum de 20.000 litri găzduiește specii de pești de dimensiuni considerabile regăsite în apele naturale ale României, printre care și specii rare și protejate ca sturionii, precum și specii de pești de cultură, ca peștii planctonofagi și crapii din diferite rase. Peștii exotici de dimensiuni mici din colecție ies în evidență prin abundență, colorit și comportament, populând un număr de 15 acvarii cu volume cuprinse între 200 și 2.000 litri.

Muzeul Constantin Prezan

Adresa: Piața Ștefan cel Mare, nr. 1-3, Cluj-Napoca

Program: Luni-Vineri: 10:00-17:00

Telefon: (004) 0264-596.981

Web: www.muzeulmilitar.ro/cluj-napoca/expozitii

Expoziția permanentă a Muzeului Militar „Mareșal Constantin Prezan”, Filiala „Transilvania” a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, prezintă istoria regiunii Transilvania și a evoluției militare din antichitate, ev mediu și perioada modernă până la contemporaneitate. Colecția însumează peste 300 de obiecte de patrimoniu și panouri cu fotografii, patru săli fiind dedicate activității Diviziei 4 Infanterie „Gemina” și a misiunilor acesteia în teatrele internaționale de operații.

De asemenea, sunt evidențiate personalitățile mareșalului Constantin Prezan, primul comandant al Armatei 4 (de Nord) în 1916 și a generalilor Gheorghe Avramescu și Nicolae Dăscălescu, amândoi comandanți ai aceluiași Corp de Armată în Al Doilea Război Mondial.

Pentru sala dedicată perioadei antice, specialiștii Muzeului au colaborat cu cei ai Muzeului Național al Transilvaniei din Cluj-Napoca în ceea ce privește tematica de idei și de obiecte.

Muzeul Morii Bologa

Adresa: sat Bologa, comuna Poieni

Telefon: (004) 0740-161.782

E-mail: [email protected]

Web: www.facebook.com/moaradeapabologa

În localitatea Bologa, la câtiva km de Drumul E 60 , ce face legătura între Cluj-Napoca și Oradea, găsim unul din monumentele de arhitectură rurală tradițională din Transilvania: Moara de apă din Bologa.  Această moară este păstrată în curtea unor localnici și este în perfectă stare de funcționare, reprezentând o veritabilă piesă de muzeu în aer liber.

Vizitatorii pot observa funcționalitatea unei mori, aceasta fiind folosită și astăzi pentru spălatul elementelor de tapițerie tradițională. În camera principală a morii a fost amenajată o colecție de obiecte specifice comunității locale românești din zona de munte a județului Cluj.

Muzeul de Xilogravură Hășdate

Adresa: Str. Principală, nr. 52, Hășdate, Gherla

Telefon: (004) 0766-241.181

E-mail: [email protected], [email protected]

Web: www.muzeuldexilogravura.ro/xilogravuranoua.html

Zona Hășdate a fost una din ariile unde s-a dezvoltat, în perioada medievală, meșteșugul xilogravurii. Primele xilogravuri cunoscute și păstrate în zona Hășdate sunt datate 1787. Primul artefact de acest tip este semnat de meșterul Gheorghe Pop din Hășdate, provenit dintr-o famile ce venise în zonă în secolul al XVI-lea din Moldova.

Muzeul este realizat de către unul din descendeții familiei Pop ce au adus acest meșteșug în zona Hășdate din dorința de a readuce în atenția comunității fenomenul artistic de factură populară ce a fost specific zonei în secolul al XVIII-lea.

Muzeul Mănăstirii Piatra Craiului

Adresa: sat Bucea, comuna Negreni

Telefon: (004) 0722-823.300

Web: www.manastireapiatracraiului.ro

În spații aparținând Mănăstirii Sf. Ioan Iacob de la Hozeva din comuna Bucea a fost amenajat un spațiu expozițional etnografic. Expoziția de bază este alcătuită din elemente specific comunității românești din satele ce încojoară masivul Piatra Craiului: covoare tradiționale, țesături, elemente de tehnică tradițională utilizate la realizarea țesăturilor.

Complexul Muzeal Andrei Bojor Mureșenii de Câmpie

Adresa: Mureșenii de Câmpie, comuna Palatca

Telefon: (004) 0742-318.599

E-mail: [email protected]

Web:  www.muzeulrefugiatilor.eu

Complexul Muzeal caută să readucă în atenţie memoria satului transilvănean tradiţional, prin ceea ce este el recunoscut: spaţiu, cultură, timp, tradiţii și meşteşuguri. Acesta este un Muzeul Naţional al Refugiaţilor și se doreşte a fi o unitate de cultură naţională emblematică, care axată fiind pe refugiul românesc, îşi propune să definească acest episod de istorie naţională, atât din punct de vedere istoric cât şi social. Clădirea are în componenţa sa mai multe încăperi printer care o sală mare de expunere dotată pentru organizarea anumitor acţiuni gen: colocvii, simpozioane, sesiuni de comunicări ştiinţifice, sau diferite reuniuni ale Federaţiei Naţionale a Refugiaţilor și un birou folosit şi ca încăpere pentru documetare. Clădirea are în faţă o esplanadă de 60 m.p. care permite organizarea unor acţiuni în aer liber de mai mare anvergură.

Memorialul Gherla

Adresa: Str. Cărămizilor, nr. 2 A, Gherla

Telefon: (004) 0723-360.582

E-mail: [email protected]

Web: www.memorialulgherla.ro

          www.facebook.com/MemorialulGherla

Pe harta Gulagului românesc, Gherla este unul din locurile marcante Mii de oameni, printre care și personalități ale elitei românești interbelice au fost întemnițați, iar unii dintre ei și-au pierdut viața în închisoarea de la Gherla.

Pentru a cinsti memoria celor care au suferit la Gherla în perioada de detenție politică, ÎPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a avut inițiativa construirii unui memorial. În acest sens, a fost constituită Asociația Memorialul Gherla și a fost înființată Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici care să cuprindă ansamblul memorial. Acesta este ridicat pe Dealul Cărămidăriei de lângă orașul Gherla, în zona unde a fost groapa comună în care erau aruncați cei care își pierdeau viața în închisoare.

Muzeul Steampunk Transylvania

Adresa: Str. Ștefan O. Iosif, nr. 4, Cluj-Napoca

Program: Luni – Duminică 12-21

Telefon: (004) 0364-737.247

Web: https://steampunk.ro/

          www.facebook.com/steampunk.transylvania

Steampunk Transylvania este primul muzeu dedicat esteticii steampunk din Europa, care îi așteaptă pe curioși să descopere tainele unor lumi ce până acum s-au regăsit doar în cărțile lui Jules Verne.

Futurist, dar retro în același timp, Steampunk este un gen cu adevărat unic deoarece îmbină estetica și tehnologia secolului al XIX-lea cu elemente de science fiction. Lucrările literare și audiovizuale care au la bază acest concept au loc într-o realitate alternativă în care progresul tehnologic se bazează nu pe electricitate, ci pe motorul cu abur.

Muzeul se întinde pe două etaje, iar odată ce pășești în spatele cortinei, intri într-o cu totul altă lume decât cea obișnuită O parte a decorului face parte din colecția permanentă dar, periodic, administratorii muzeului și-au propus să prezinte și alte exponate.