Piatra lui Lucaci este o formațiune stâncoasă din Munții Gilăului, un spectaculos loc de belvedere asupra lacului Tarnița. Vestită pentru această minunată priveliște pe care o oferă asupra împrejurimilor, Piatra a devenit în ultimii ani un îndrăgit spațiu de relaxare și refugiu în natură.
Traseul spre Piatra lui Lucaci
Traseul spre Piatra lui Lucaci este gândit sub forma unui circuit de aprox. 10.5 km, urmând marcajul punct roșu (parțial și bandă albastră). Celebritatea traseului care oferă o priveliște atât de minunată asupra lacului Tarnița poate veni și cu o oarecare subestimare a acestuia. Fără a presupune dificultăți tehnice deosebite, traseul durează, în total, aproximativ 4-5 ore, la o diferență de nivel de peste 600 de metri.
Informații despre traseu:Tip traseu: circuit |
Important de menționat este și că nu există surse de apă potabilă pe traseu, așadar îți recomandăm să ai cel puțin 2 litri de apă la tine, precum și un echipament corespunzător. Încălțămintea este extrem de importantă – îi vei recunoaște rolul la coborâre, în mod special.
Circuitul spre Piatra lui Lucaci începe de la Barajul Tarnița, unde se lasă și mașinile de obicei și, urmând punctul roșu pe un drum forestier, pe lângă case de vacanțe și pe lângă baza Salvamont. După aproximativ 20 de minute de mers lejer, într-o curbă mai largă, poți opta pentru una dintre cele două variante.
Varianta 1: continuare pe lângă lac
În acest punct de cotitură, poți alege să continui circuitul urmând întâi (la dus) poteca de pe marginea lacului. În curbă, cobori în stânga, prin pădure, urmând temporar marcajul bandă albastră. Traseul este deosebit de pitoresc, cu o ieșire în apropierea apei, de unde nu-ți mai vine să pleci, urmând poteca prin pădure, în paralel cu linia țărmului, de unde se întrezărește lacul, când și când.
După aproximativ 2 ore, săgețile roșii îți indică urcușul final. Mai abruptă și provocatoare, această ultimă bucată din traseu îți va solicita puțin voința și condiția fizică. În scurt timp, însă, ajungi la Piatra lui Lucaci, de unde poți admira în liniște atât lacul Tarnița, cât și Golful Râșca, pădurile și munții Ijar și Fărcașu, alți pinteni stâncoși din împrejurimi. La întoarcere, traseul continuă de la Piatra lui Lucaci spre nord (puțin urcuș), până la „Părul lui Iancu”, unde cotim înapoi spre dreapta, pentru a coborî pe drumul forestier, încheind circuitul.
Varianta 2: continuare pe drumul forestier
Cea de-a doua variantă de abordare a circuitului este ca în curba inițială, de care aminteam, să continui pe drumul forestier, urmând punctul roșu. Traseul te va scoate la Părul lui Iancu, unde poți face un scurt popas, iar de acolo cobori spre Piatra lui Lucaci. La întoarcere, continui coborârea spre poteca ce ține marginea lacului. Această coborâre poate fi destul de provocatoare pentru turiștii mai puțin experimentați, așadar recomandăm multă atenție.
O priveliște de vis
Acest circuit este doar unul dintre numeroasele și spectaculoasele trasee montane din județul Cluj, Piatra lui Lucaci fiind de altfel una dintre principalele atracții naturale din județul Cluj. Îți recomandăm să descoperi priveliștea de vis pe care formațiunea stâncoasă o înlesnește și să parcurgi acest traseu în anotimpuri diferite. Te vor cuceri nuanțele nostalgice ale toamnei, priveliștea feerică din timpul iernii, verdele ce-și strigă viața în timpul primăverii și albastrul cerului și al lacului scăldat în soare pe timp de vară.
Urmărește-ne pe Facebook și Instagram dacă vrei mai multe recomandări și informații utile.