Skip to content

Observatorul Astronomic: locul de unde poți descoperi universul

Observatorul Astronomic locul de unde poți descoperi universul 3

Descoperă enigmele universului la Observatorul Astronomic

Observatorul Astronomic este o importantă unitate instituțională a județului Cluj, ce își deschide ușile celor curioși de a afla misterele universului. Studiul astrelor a devenit o preocupare în Transilvania încă din secolul al XV-lea, așadar, te invităm să descoperi mai multe informații despre această instituție cu vechime din Cluj. 

Începutul Observatorului Astronomic, în câteva rânduri

Nicolas Ianosi, un călugăr iezuit originar din Cluj și profesor al universității clujene de la acea vreme, a venit cu inițiativa de a construi un turn astronomic, după ce a pus aici bazele studiilor astronomice de înaltă calitate.

În 1752, călugării iezuiți l-au desemnat pe marele astronom Maximilian Hell pentru continuarea construcției, însă 3 ani mai târziu acesta este rechemat la Viena, fiind nevoit să renunțe la visul său de a avea un observator astronomic la Universitatea din Cluj. 

Munca începută de Ianosi și Hell urma să fie finalizată de către matematicianul Nandor Harmann, în 1769. Din păcate, însă, turnul astronomic de atunci nu a avut parte de un destin prea fericit, fiind devastat de un incendiu puternic izbucnit în anul 1798 în centrul Clujului. După acest incendiu, turnul a mai rezistat aproape încă un secol. 

Observatorul Astronomic locul de unde poți descoperi universul 2

Reluarea planurilor unui nou observator astronomic 

Construcția unui nou observator astronomic la Cluj a început în anul 1920, cu inițiativa profesorului matematician Gheorghe Bratu. Acesta a fost construit la marginea orașului de atunci, în locul în care astăzi se află centrul comercial Sigma (nu întâmplător numele străzii a rămas strada Observatorului). 

Începând cu anul 1982 și până în prezent, Observatorul Astronomic își desfășoară activitatea într-o nouă clădire, situată pe strada Cireșilor nr.19, în partea de sud a Grădinii Botanice „Alexandru Borza”, unde îl putem găsi și în zilele noastre.  

Spațiu academic, deschis publicului larg 

Observatorul Astronomic deține o aparatură impresionantă dedicată studiului astronomiei. Aici, sunt organizate cursuri de astronomie dedicate studenților Facultăților de Matematică și Informatică, cât și pentru cei ai Facultății de Fizică. 

Începând cu anul 2008, Observatorul Astronomic și-a deschis porțile și publicului larg, invitând orice pasionat al astrelor să participe la numeroase activități. De-a lungul timpului, publicul a fost invitat aici să ia parte la evenimente astronomice notabile precum: eclipsa totală de lună din anul 2011, tranzitul planetei Venus din 2012, rendez-vous-uri mai strânse cu asteroizi și nu numai.

Observatorul Astronomic locul de unde poți descoperi universul 1

Observatorul Astronomic se poate vizita în fiecare seară de vineri, fiind deschis și în alte zile ale săptămânii pentru grupuri mai mari de 15 persoane, pe bază de programare telefonică. Vizitatorii beneficiază de ghidaj gratuit, oferit de personal specializat. 

Așadar, dacă dorești să vizitezi ceva captivant în timpul vacanței tale în județul Cluj, te încurajăm să incluzi în itinerarul tău și o vizită la Observatorul Astronomic. De asemenea, dacă dorești să îți lărgești și mai mult spectrul de cunoștințe generale, îți recomandăm cu mare căldură și Muzeul Botanic, Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie, Muzeul Zoologic, Muzeul Vivariu, dar și Muzeul de Mineralogie

Dacă dorești să afli mai multe informații despre alte obiective de turism în Cluj, accesează website-ul nostru sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram

Facebook
Twitter
LinkedIn