Skip to content

Muzeul Mitropoliei Clujului [A KolozsvárPüspöki Múzeum]

(Piața Avram Iancu tér, nr. 18. szám, a Catedrala Mitropolitană Ortodoxă [Ortodox Püspöki Katedrális] alagsorában)

Órarend: Kedd-Vasárnap: 10:00-17:00. Hétfőn zárva.

A Muzeul Eparhial [Egyházkerületi Múzeum] kezdetei az 1924. évre nyúlnak vissza, a Catedrala Ortodoxă din Cluj-Napoca [Kolozsvári Ortodox Katedrális] alapítója Nicolae Ivan püspök idejére, de az Muzeul Eparhial [Egyházkerületi Múzeum]csak 1938-ban lett megnyitva a közönség számára az Arhiepiscopia Ortodoxă [Ortodox Püspökség] székhelyének második emeletén található néhány termében. 

A Muzeul Epharial Cluj [Egyházkerületi Múzeum, Kolozsvár] jelenleg a Catedrala Ortodoxă [Ortodox Katedrális] alagsorában helyezkedik el és 2011-es évben lett átszervezve. Egyike a több értékes kiállított ikon közül a Maica Domnului cu Pruncul ikon, amelyet az 1699-es évek környékén ahíres Iclod-i [Nagyiklód] Luca ikonfestő festett, aki a Mănăstirea Nicula [Füzesmikolai Monostor] nevezetes szentképét is megfestette.

A múzeumban található a főpapok kriptája, a kolozsvári ortodox püspökök sírjai: Nicolae Ivan püspök  – a Cluj [Kolozsvár] környéki újra létrehozott ortodox egyházkerület első főpapja, Teofil Herineanu érsek, Bartolomeu Anania érsek és mitropolita, a belépés ingyenes azok számára akik a múzeum ezen részlegét meg kívánják látogatni.