Pharmacy Museum

In the center of Cluj-Napoca, in the southern corner of Unirii Square, in 1954, professor Bologa from the Faculty of Medicine and Pharmacy founded a museum: the Pharmacy History Collection. It is under the coordination of the National History Museum of Transylvania and is located in the oldest pharmacy in Cluj, the Hintz house. The first documentary attestation of this space as a pharmacy was in 1573, the building being owned between 1863-1949 by the Hintz family of pharmacists.

In recent years, the building has undergone extensive renovation and expansion. The collection includes a number of approximately 7000 authentic objects, presenting the evolution of the pharmaceutical industry and medicine in Transylvania. The unique 18th century pharmaceutical decorations provide the background for presenting the atmosphere of a traditional pharmacy. The vast majority of the exhibits belong to the objects collection of professor Iuliu Orient (1869-1940) – old pieces of furniture from the 17th – 19th centuries, wooden vessels and prints.

The museum space faithfully reproduces the structure of a medieval Transylvanian pharmacy: the Oficina, the room where medicines were sold, the materials room for the storage of raw materials and the laboratory for the production of medicines using different technologies.

Address: Unirii Square, no. 28, Cluj-Napoca

Phone:  (004) 0741-114.389, (004) 0264-593.814

Web: www.muzeulfarmaciei.mnit.ro

E-mail: [email protected], [email protected]

Schedule:  Tuesday–Sunday: 10:00–18:00 

Sâncraiu traditional house

In the center of the Sâncraiu commune is a traditional house belonging to the Hungarian community, dating back to 1870. In its rooms, three thematic exhibitions are organized meant to present the specific treasure of the area: 

  • room 1: collection of painted plates and other ceramic objects;
  • room 2: wood carving workshop;
  • room 3: clean room, specific to the Land of Călata: painted plates, collection of folk costumes, bed with embroidered pillows, collection of crowns, etc.

Phone: (004) 0745-637.352

E-mail: [email protected]

Web: www.davincze.ro/ro/contact/

The traditional house – Owl Fortress

In 1870, in the Văleni village, Călățele commune, the Pandur family built a house with only one room, later known as the one-beam house. In the first decades of the 20th century the house was extended, by sticking to the east side another house which was demolished and stuck in the position where it is still found today. After 1981, the house was used by the young people of the village for meetings during the winter holidays, they named it „Bagoly Vár” (Owl House). Currently, the property is owned by two Scottish citizens who founded the association – TARNAT- Kalotaszeg Durabil. A part of the house is organized as a small village museum, where workshops and meetings related to the traditional techniques of restoring old houses are organized. 

Phone: (004) 0731-629.418

Facebook:  www.facebook.com/tarnatkalataszegdurabil

Viișoara Falumúzeum

Cím: Primăverii utca, 50, Viișoara

Telefon: (004) 0264-327.560, (004) 0264-327.601

E-mail: [email protected]

Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: előzetes időpont egyeztetéssel

Viișoara községben, Câmpia Turzii város közelében a helyi közigazgatási hatóság kialakított egy kis falumúzeumi pontot, amelyet 2016-ban avattak fel azon a helyen, ahol az 1900-as évek elején működött az első román iskola. Az örökségi tárgyakat a környékbeli lakosok adományozták, melyek többsége a 19. és a 20. század elején használták a paraszti háztartásokban.

2022-től kezdve a múzeumnak van egy etnográfiai részlege is Urca faluban, az ottani Közösségi Ház keretében.

Moldovenești Falumúzeum

Cím: Moldovenești Község

Telefon: (004) 0364-801.900

E-mail: moldoveneș[email protected]

Web: www.primariamoldovenesti.ro/Muzeul-Moldovenesti

Moldovenești községben, néhány kilométerre Turda városától, a helyi közösség úgy döntött, hogy egy múzeumi pontot nyit, ahol bemutatják a hagyományos háztartás fő értékeit. Az expozíciós tér egy hagyományos házban található, amely az egyik legrégebbi épület a faluban, az 1823-as évszámmal ellátott felirat szerint. A házat a Községi Tanács vásárolta meg és átalakította a Moldovenești falumúzeummá. A múzeumot 2019 nyarán avatták fel, és egy gyűjteményt tartalmaz a helyi életre jellemző hagyományos tárgyakból, amelyeket a helyiek adományoztak

USAMV Akvarisztikai Komplexum

Cím: Calea Mănăștur, 3-5, Kolozsvár

Telefon: (004) 0264-596.384, (004) 0740-393.640

E-mail: [email protected]

Web: www.usamvcluj.ro/universitatea/gradina-botanica/acvariu/

Nyitvatartás: Kedd-Péntek: 10:00-16:00

Az állandó kiállítás bemutatja a nedves területek és vízi élőhelyek jellemző élővilágát, valamint több mint 70 halfajt, kétéltűt és növényt tartalmazó akváriumokat, Romániából és a világ különböző földrajzi területeiről. A központi akvárium 20.000 literes űrtartalommal rendelkezik, és jelentős méretű halakat fogad, amelyek megtalálhatók Románia természetes vizeiben, beleértve a ritka és védett tokféléket, valamint a tenyésztett halakat, például a planktivórák és a különböző koi pontyokat. Az exotikus, kisebb méretű halak a gyűjteményben kiemelkednek a gazdagságuk, színpompájuk és viselkedésük révén, 15 akváriumot népesítve be, melyek űrtartalma 200 és 2.000 liter között változik.

Constantin Prezan Múzeum

Cím: Ștefan cel Mare tér, 1-3, Kolozsvár

Telefon: (004) 0264-596.981

Web: www.muzeulmilitar.ro/cluj-napoca/expozitii/

Nyitvatartás: Hétfő-Péntek: 10:00-17:00

A „Mareșal Constantin Prezan” Hadtörténeti Múzeum állandó kiállítása, a „Transilvania” Filia a „Regele Ferdinand I” Nemzeti Hadtörténeti Múzeum részeként bemutatja Erdély történetét és a katonai fejlődést az ókor, középkor és a modern korszak, egészen napjainkig. A gyűjtemény több mint 300 kulturális örökségű tárgyat és fényképes paneleket tartalmaz, négy termet pedig a „Gemina” 4. Gyalogezred tevékenységének és nemzetközi műveleteinek szenteltek.

Emellett kiemelik a mareșal Constantin Prezan, az 1916-os Északi (4.) Hadsereg első parancsnoka, valamint a tábornokok Gheorghe Avramescu és Nicolae Dăscălescu személyiségeit, akik mindketten ugyanannak a Hadseregkarnak a parancsnokai voltak a második világháborúban.

Az ókori korszaknak szentelt teremhez a Múzeum szakemberei a Kolozsvári Nemzeti Múzeum szakembereivel együttműködtek a témák és tárgyak tekintetében.

Bologa Malom Múzeum

Cím: Bologa falu, Poieni község

Telefon: (004) 0740-161.782

E-mail: [email protected]

Web: www.facebook.com/moaradeapabologa

Bologa településén, néhány kilométerre található a 60-as út, amely összeköti Kolozsvárt és Nagyváradot, egyik Transilvania hagyományos vidéki építészeti emlékét találjuk: a Bologa vízimalmot. Ez a malom egy helyi lakos udvarán található és tökéletes működő állapotban van, valóságos szabadtéri múzeumi darabot képviselve.

A látogatók megfigyelhetik a malom működését, amelyet ma is használnak hagyományos szőnyegmosáshoz. A malom fő helyiségében egy gyűjteményt rendeztek be a Kolozs megyei hegyvidéki román helyi közösség jellegzetes tárgyaiból.

Hășdate Fakultátum Xilográfia Múzeum

Cím: Fő utca, 52, Hășdate, Gherla

Telefon: (004) 0766-241.181

E-mail: [email protected], [email protected]

Web: www.muzeuldexilogravura.ro/xilogravuranoua.html

A Hășdate területén a középkori időszakban fejlődött ki a fakultátum kézművessége. Az első ismert és megőrzött fakultátumok a Hășdate területén 1787-re datálhatók. Az első ilyen jellegű műtárgy Gheorghe Pop mester, Hășdate-ből származó aláírását viseli, aki egy Moldáviából származó családdal érkezett a területre a 16. században.

   A múzeumot az a leszármazott hozta létre, akik a Pop család tagjai voltak, és akik ezt a kézművességet elhozták Hășdate területére azzal a szándékkal, hogy felhívják a közösség figyelmét a népi művészeti jelenségre, amely jellemző volt a területre a 18. században.

Piatra Craiului kolostor múzeuma

Cím: Bucea falu, Negreni község

Telefon: (004) 0722-823.300

Web: www.manastireapiatracraiului.ro

A Bucea településen található Szent János Jakab kolostor területén etnográfiai kiállítótér lett kialakítva. A fő kiállítás elemei a Piatra Craiului hegyvidék környékén élő román közösségre jellemzőek: hagyományos szőnyegek, szövések, hagyományos technikával készült eszközök a szővések elkészítéséhez.