Viișoara Falumúzeum

Cím: Primăverii utca, 50, Viișoara

Telefon: (004) 0264-327.560, (004) 0264-327.601

E-mail: [email protected]

Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: előzetes időpont egyeztetéssel

Viișoara községben, Câmpia Turzii város közelében a helyi közigazgatási hatóság kialakított egy kis falumúzeumi pontot, amelyet 2016-ban avattak fel azon a helyen, ahol az 1900-as évek elején működött az első román iskola. Az örökségi tárgyakat a környékbeli lakosok adományozták, melyek többsége a 19. és a 20. század elején használták a paraszti háztartásokban.

2022-től kezdve a múzeumnak van egy etnográfiai részlege is Urca faluban, az ottani Közösségi Ház keretében.

Moldovenești Falumúzeum

Cím: Moldovenești Község

Telefon: (004) 0364-801.900

E-mail: moldoveneș[email protected]

Web: www.primariamoldovenesti.ro/Muzeul-Moldovenesti

Moldovenești községben, néhány kilométerre Turda városától, a helyi közösség úgy döntött, hogy egy múzeumi pontot nyit, ahol bemutatják a hagyományos háztartás fő értékeit. Az expozíciós tér egy hagyományos házban található, amely az egyik legrégebbi épület a faluban, az 1823-as évszámmal ellátott felirat szerint. A házat a Községi Tanács vásárolta meg és átalakította a Moldovenești falumúzeummá. A múzeumot 2019 nyarán avatták fel, és egy gyűjteményt tartalmaz a helyi életre jellemző hagyományos tárgyakból, amelyeket a helyiek adományoztak

USAMV Akvarisztikai Komplexum

Cím: Calea Mănăștur, 3-5, Kolozsvár

Telefon: (004) 0264-596.384, (004) 0740-393.640

E-mail: [email protected]

Web: www.usamvcluj.ro/universitatea/gradina-botanica/acvariu/

Nyitvatartás: Kedd-Péntek: 10:00-16:00

Az állandó kiállítás bemutatja a nedves területek és vízi élőhelyek jellemző élővilágát, valamint több mint 70 halfajt, kétéltűt és növényt tartalmazó akváriumokat, Romániából és a világ különböző földrajzi területeiről. A központi akvárium 20.000 literes űrtartalommal rendelkezik, és jelentős méretű halakat fogad, amelyek megtalálhatók Románia természetes vizeiben, beleértve a ritka és védett tokféléket, valamint a tenyésztett halakat, például a planktivórák és a különböző koi pontyokat. Az exotikus, kisebb méretű halak a gyűjteményben kiemelkednek a gazdagságuk, színpompájuk és viselkedésük révén, 15 akváriumot népesítve be, melyek űrtartalma 200 és 2.000 liter között változik.

Constantin Prezan Múzeum

Cím: Ștefan cel Mare tér, 1-3, Kolozsvár

Telefon: (004) 0264-596.981

Web: www.muzeulmilitar.ro/cluj-napoca/expozitii/

Nyitvatartás: Hétfő-Péntek: 10:00-17:00

A „Mareșal Constantin Prezan” Hadtörténeti Múzeum állandó kiállítása, a „Transilvania” Filia a „Regele Ferdinand I” Nemzeti Hadtörténeti Múzeum részeként bemutatja Erdély történetét és a katonai fejlődést az ókor, középkor és a modern korszak, egészen napjainkig. A gyűjtemény több mint 300 kulturális örökségű tárgyat és fényképes paneleket tartalmaz, négy termet pedig a „Gemina” 4. Gyalogezred tevékenységének és nemzetközi műveleteinek szenteltek.

Emellett kiemelik a mareșal Constantin Prezan, az 1916-os Északi (4.) Hadsereg első parancsnoka, valamint a tábornokok Gheorghe Avramescu és Nicolae Dăscălescu személyiségeit, akik mindketten ugyanannak a Hadseregkarnak a parancsnokai voltak a második világháborúban.

Az ókori korszaknak szentelt teremhez a Múzeum szakemberei a Kolozsvári Nemzeti Múzeum szakembereivel együttműködtek a témák és tárgyak tekintetében.

Bologa Malom Múzeum

Cím: Bologa falu, Poieni község

Telefon: (004) 0740-161.782

E-mail: [email protected]

Web: www.facebook.com/moaradeapabologa

Bologa településén, néhány kilométerre található a 60-as út, amely összeköti Kolozsvárt és Nagyváradot, egyik Transilvania hagyományos vidéki építészeti emlékét találjuk: a Bologa vízimalmot. Ez a malom egy helyi lakos udvarán található és tökéletes működő állapotban van, valóságos szabadtéri múzeumi darabot képviselve.

A látogatók megfigyelhetik a malom működését, amelyet ma is használnak hagyományos szőnyegmosáshoz. A malom fő helyiségében egy gyűjteményt rendeztek be a Kolozs megyei hegyvidéki román helyi közösség jellegzetes tárgyaiból.

Hășdate Fakultátum Xilográfia Múzeum

Cím: Fő utca, 52, Hășdate, Gherla

Telefon: (004) 0766-241.181

E-mail: [email protected], [email protected]

Web: www.muzeuldexilogravura.ro/xilogravuranoua.html

A Hășdate területén a középkori időszakban fejlődött ki a fakultátum kézművessége. Az első ismert és megőrzött fakultátumok a Hășdate területén 1787-re datálhatók. Az első ilyen jellegű műtárgy Gheorghe Pop mester, Hășdate-ből származó aláírását viseli, aki egy Moldáviából származó családdal érkezett a területre a 16. században.

   A múzeumot az a leszármazott hozta létre, akik a Pop család tagjai voltak, és akik ezt a kézművességet elhozták Hășdate területére azzal a szándékkal, hogy felhívják a közösség figyelmét a népi művészeti jelenségre, amely jellemző volt a területre a 18. században.

Piatra Craiului kolostor múzeuma

Cím: Bucea falu, Negreni község

Telefon: (004) 0722-823.300

Web: www.manastireapiatracraiului.ro

A Bucea településen található Szent János Jakab kolostor területén etnográfiai kiállítótér lett kialakítva. A fő kiállítás elemei a Piatra Craiului hegyvidék környékén élő román közösségre jellemzőek: hagyományos szőnyegek, szövések, hagyományos technikával készült eszközök a szővések elkészítéséhez.

András Bojor Múzeumi Komplexum

Cím: Mureșenii de Câmpie, Palatca település 

Telefon: (004) 0742-318.599

E-mail: [email protected]

Web: www.muzeulrefugiatilor.eu

A Mureșenii de Câmpie András Bojor Múzeumi Komplexum arra törekszik, hogy a figyelem középpontjába állítsa a hagyományos erdélyi falu emlékeit: teret, kultúrát, időt, hagyományokat és kézművességet. Ez egy Nemzeti Menekültek Múzeuma, és egy ikonikus nemzeti kulturális egységet kíván képviselni, amely a román menekülteket helyezi előtérbe, és célja, hogy meghatározza ezt a nemzeti történelmi epizódot mind történelmi, mind társadalmi szempontból. Az épületben több helyiség található, köztük egy nagy kiállítóterem, amely alkalmas bizonyos események, mint például kollokviumok, szimpóziumok, tudományos előadások vagy a Nemzeti Menekültek Szövetségének különböző találkozói rendezésére, valamint egy iroda, amely dokumentációra szolgál. Az épület előtt egy 60 négyzetméteres terasz is található, amely lehetővé teszi a nagyobb szabadtéri események szervezését.

Gherla Emlékmű

Cím: Cărămizilor utca, 2/A, Gherla

Telefon: (004) 0723-360.582

E-mail: [email protected]

Web: www.memorialulgherla.ro/

          www.facebook.com/MemorialulGherla/

A román Gulag térképén Gherla kiemelkedő helyszín. Több ezer ember, köztük az előző háború közötti román elit személyiségei is, bebörtönözve voltak, és néhányan közülük életüket vesztették a gherlai börtönben.

Azért, hogy tisztelegjen azok emléke előtt, akik politikai bebörtönzés alatt szenvedtek Gherlában, a tisztelendő érsek és metropolita Andrei kezdeményezte egy emlékmű létrehozását. E célból létrejött a Gherla Emlékmű Társaság, és megalapították a 40 Mártyr Szent Kolostort, amely magában foglalja az emlékmű összességét. Ez a Gherla város melletti Cărămizilor-dombon található, ahol a közös tömegsír helyezkedett el, ahova azokat dobták, akik életüket vesztették a börtönben.

Steampunk Transylvania Múzeum

Cím: Ștefan O. Iosif utca, 4, Kolozsvár

Telefon: (004) 0364-737.247

Web: www.steampunk.ro

          www.facebook.com/steampunk.transylvania

Nyitvatartás: Hétfő – Vasárnap: 12:00-21:00

A Steampunk Transylvania Európa első olyan múzeuma, amely a steampunk esztétikának szentelődik, és várja a kíváncsiakat, hogy felfedezzék azokat a titkokat, amelyek eddig csak Jules Verne könyveiben találhatók meg.

Futurisztikus, de ugyanakkor retro, a steampunk valóban egyedülálló műfaj, mivel összekapcsolja a 19. századi esztétikát és technológiát a science fiction elemekkel. Az ehhez a koncepcióhoz kapcsolódó irodalmi és audiovizuális alkotások egy alternatív valóságban játszódnak, ahol a technológiai fejlődés nem az elektromos áramra, hanem a gőzmotorra épül.

   A múzeum két emeleten terül el, és amint belépsz a függöny mögé, egy teljesen más világba lépsz, mint amit megszoktál. A díszlet egy része a múzeum állandó gyűjteményéhez tartozik, de időről időre a múzeum kurátorai más kiállítási tárgyakat is bemutatnak.